Dulceaţă de trandafiri, salată de violete şi vin de păpădie. Sunt doar câteva exemple de cum ai putea să găteşti plantele. Sursa: Cezar Comănescu
Anumite plante pot fi consumate datorită numeroaselor virtuţi nutriţioniste. De altfel, egiptenii, romanii şi japonezii chiar utilizau florile în gastronomie. Însă, înainte de a găti o floare, trebuie să ştii să alegi planta potrivită pentru masa dorită.
De exemplu, unele persoane sunt alergice la polen, consumarea acestuia putând provoca mari probleme de sănătate. De aceea, este recomandat să scoţi pistilul şi staminele (cu excepţia florilor foarte mici, precum cele de liliac, cimbru sau busuioc), ca şi părţile albe care se găsesc câteodată la baza petalelor. Pentru ca masa pregătită să fie excelentă, trebuie să ştii dinainte şi ce flori să foloseşti pentru anumite feluri de mâncare. De exemplu, salate cu gust plăcut, dulce, se pot face din petale de panseluţe, bujor, dalii, crizanteme, albăstrele.
Pentru condimente foloseşte muştar de câmp, limba mielului, liliac, cireş, prun. Dacă ai nevoie de ceva dulce, de îngheţată sau dulceaţă, apelează la dalii, camelii, glicină ori trandafiri.
Conduraşii (Tropaeolum majus) sunt bogaţi în vitamina C. Planta conţine un compus sulfuros (glucoropeolina) ce stă la originea unei substanţe picante, apropiată de esenţa muştarului, ce are acţiune antiseptică şi digestivă. Cel mai bine e să laşi planta la macerat câteva minute în apă călduţă înainte de a o utiliza, deoarece această substanţă poate deveni toxică. Sunt comestibile frunzele, bobocii, florile şi seminţele. Le poţi folosi la salate, biscuiţi, umpluturi sau zaharisite. Bobocii folosiţi la salate pot fi conservaţi în oţet.
Violetele sau călţuneii (Viola odorata) eliberează cantităţi uimitoare de vitamina C şi A. Frunzele conţin de până la patru ori mai multă vitamina