Capitala, dar şi multe judeţe din sud au fiert ieri la temperaturi de până la 37 ºC, la care s-a adăugat şi disconfortul termic provocat de umiditate. Sursa: Codrin Prisecaru
Asfaltul a sfârâit, temperaturile din zonele centrale depă- şind la sol şi cu zece grade valorile înregistrate la staţiile ANM. Indicele de confort termic a sărit de 80, prag de la care, din cauza umidităţii, organismul nu-şi mai poate regla normal temperatura. Bolnavii cronici, dar şi tinerii care au stat prea mult la soare au avut cel mai mult de suferit. „Într-o zi obişnuită, aveam până la această oră (n.r.- 17.00) 40-50 de cazuri, acum avem 80.
Multe solicitări au venit din partea cardiacilor care, din cauza caniculei, s-au decompensat, dar şi din partea unor tineri cu febră (posibilă de la insolaţie). Am remarcat că în astfel de perioade avem şi mulţi pacienţi care au probleme din cauza aerului condiţionat (rămân înţepeniţi la spate sau gât)“, comentează medicul Laurenţiu Luca, directorul Ambulanţei PULS.
La Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureş ti (SAMB) s-au înregistrat ieri, până la ora 17.00, peste 350 de cazuri. „De la ora 8.00 dimineaţa, am avut 360 de cazuri, dintre care 35 de căzuţi în stradă, 26 de lipotimii. Avem mai multe cazuri în ultimele zile şi pentru că mulţi medici de familie sau din ambulator sunt în concediu“, afirmă Alis Grasu, director medical la SAMB. La Giurgiu, numărul solicitărilor la Ambulanţă a crescut cu o cincime, zeci de giurgiuveni solicitând ajutor pentru afecţiuni provocate de căldură. Temperaturile scad uşor astăzi şi mâine, când se vor înregistra maxime de 32-33 ºC.