Porumbul, cartofii si ceapa cresc printre ruinele capitalei Daciei Romane, dupa ce localnicii au fost improprietariti chiar in inima Sarmizegetusei.
La 17 kilometri de Hateg, fosta capitala a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, a devenit un rodnic teren agricol, relateaza Adevarul in editia electronica de miercuri.
Primavara si toamna tractoarele care ara trec chiar pe langa ruinele orasului, ale templelor si locuintelor din Sarmizegetusa.
In vara anului 2007, la numai cativa metri de stratul de ceapa, un grup de arheologi a facut mai multe prospectari, iar in urma sapaturilor au descoperit alte ziduri ale forului roman. Dar descoperirile nu au atras atentia autoritatilor culturale si nici nu i-au impiedicat pe sateni sa cultive mai departe terenul.
Intreaga suprafata a forului roman de la Sarmizegetusa se intinde pe circa 200 de hectare, dar eventuale sapaturi ar putea aduce la lumina o asezare mult mai mare.
Ministerul Culturii si Cultelor a decis, recent, sa aloce pentru Ulpia Traiana Sarmizegetusa fonduri de 80.000 de lei pentru sapaturi arheologice.
Prin Ulpia Traiana trecea drumul imperial care venea de la Dunare si facea legatura cu extremul nord al provinciei, la Porolissum (Moigrad).
Orasul antic inchidea o suprafata inconjurata de ziduri, de aproximativ 32 ha, iar in inima asezarii se intersectau cele doua drumuri principale, la intretaierea lor aflandu-se principala constructie publica - Forul. Dincolo de ziduri, erau situate casele (villae), atelierele mestesugaresti, temple si alte constructii publice sau private.
Capitala se dezvolta pana in 271 d. Hr. cand autoritatile romane se retrag din Dacia. In prezent se pot vizita urmele Forului Coloniei, amfiteatrul (locul unde se desfasurau serbarile, luptele gladiatorilor) si necropola antica.
@