Piata imobiliara din Romania ar putea suferi din cauza proprietatilor evaluate la preturi artificiale. Cam asa descrie domeniul imobiliarIlias Papageorgiadis, un afacerist grec, sosit in Romania in urma cu mai bine de 4 ani. Actualmente managing director al companiei imobiliare More International Invest,Papageorgiadis face pe blogul sau o analiza despre situatia burselor din Grecia in perioada 1999 - 2003, comparand-o cu verva imobiliara din Romania anului 2008. Un sentiment de deja-vu am putea spune, in conditiile in care atat grecii, cat si romanii nu au stiut sa preconizeze efectele acestor crize.
Informatia pe scurt:
In vara anului 1999 s-a inregistrat in Grecia un boom economic. Bursa de valori a fost intr-o continua ascensiune, iar majoritatea grecilor au inceput sa joace la bursa. In Romania, 2008 a reprezentat anul in care tot mai multi au simtit gustul banilor. Sute de mii de romani au primit salarii mult mai mari fata de anii precedenti si un numar nelimitat de cetateni au proprietati evaluate la preturi artificiale.Povesti de succes cu profituri intre 500% - 10,000% s-au raspandit in intreaga Grecie, tot mai multi dorind sa devine bogati peste noapte. Fenomenul este vizibil si in tara noastra, unde romanii incearca sa obtina sute de mii si chiar milioane de euro pe proprietati supraevaluate.
Snobismul, excesul de zel si lipsa capacitatilor de a gestiona bine o afacere isi spun cuvantul. Tot mai multi greci profita de o 'bogatie artificiala', ignorand semnalele clare care avertizeaza un "uragan" economic. Inevitabilul se produce in anul 2000, cand bursa de valori a inceput sa tremure, iar preturile au scazut.
Deznodamantul grecesc este dramatic, pierderile inregistrate au fost de pana la 99%, iar sute de mii de famili au pierdut proprietati si sume importande de bani, averi acumulate intr-o viata.
Descrierea cadrului in