Bazele de date din România sunt realizate pe baza codului numeric personal (CNP), iar dacă o cifră din CNP este transmisă greşit de angajator către sistemul de pensii, banii din contribuţii rămând blocaţi într-un cont care nu există sau la care viitorul pensionar nu poate avea acces, se arată într-o analiză din numărul de astăzi al revistei „Capital“.
Cazuri concrete
Acest tip de erori a fost scos la iveală de sistemul pensiilor private. Jurnaliştii au plecat de la cazul Magdei M., care a semnat actul de aderare la Pilonul II de pensii private obligatorii, însă, după încheierea perioadei de subscriere, nu s-a regăsit pe niciuna din listele participanţilor la acest sistem.
După mai bine de două luni de cercetări, Magda a aflat că angajatorul a transmis greşit codul său numeric personal atunci când a virat contribuţia socială către stat. În concluzie, contribuţiile Magdei au fost blocate într-un cont-fantomă, constituit pe baza unui CNP greşit.
„În cazul în care angajatorul comunică eronat un CNP prin declaraţiile nominale lunare, are obligaţia legală să transmită o declaraţie rectificativă, urmând ca modificarea actului de aderare din sistemul de pensii administrat privat să fie operată în acelaşi timp cu datele corespunză toare din sistemul public de pensii“, este punctul de vedere oficial al Casei de Pensii.
Pentru aceasta însă, cineva trebuie să sesizeze greşeala din actele publice. Deşi, până în prezent, cazuri de acest gen nu au fost semnalate în număr foarte mare, pensiile private sunt abia la început, iar în sistemul public nu se cunoaşte cu exactitate situaţia, întrucât aceasta se bazează în principal pe declaraţiile nominale ale angajatorilor.
Mai mult, 21,5% din conturile de pensii private sunt goale, potrivit datelor Casei de Pensii. Preşedintele instituţiei, Mariana Câmpeanu, con