Partidele sunt obligate prin lege să nu cheltuiască mai mult de 350 de salarii minime brute pe economie pentru fiecare candidat la un mandat de deputat sau senator Votul uninominal îi Partidele sunt obligate prin lege să nu cheltuiască mai mult de 350 de salarii minime brute pe economie pentru fiecare candidat la un mandat de deputat sau senator
Votul uninominal îi avantajează pe politicienii cunoscuţi, care au nevoie de sume mici pentru campanie. Debutanţii şi independenţii trebuie să scoată sute de mii de euro.
"Unul ca Gheorghe Pinalti, dacă ar candida, nu ar trebui să plătească un ban. Cei care candidează într-o zonă unde au 70 - 80 la sută popularitate nu mai au nevoie să cheltuiască", spune consultantul politic Dan Andronic.
El apreciază că o campanie electorală pe vot uninominal ar putea costa între 50.000 şi 200.000 de euro, dar adaugă că cheltuielile depind de nivelul de la care pleacă candidatul. Cheltuielile diferă în funcţie de persoană, de partid şi de zonă, spune Andronic.
La sat, o campanie ar putea fi mai ieftină şi s-ar baza pe întâlniri de la om la om, mai mult decât pe mass-media. Andronic spune că a întâlnit un candidat care şi-a rugat toţi membrii familiei să facă liste cu cei cunoscuţi, astfel încât să-i poată contacta. 60 -70 la sută din bugetele candidaţilor sunt alocate cheltuielilor pentru publicitatea în mass-media.
Cheltuielile pentru un consultant şi pentru strategie sunt mult mai mici faţă de banii daţi pentru publicitatea în ziare, tipărirea de fluturaşi şi mesaje electorale prin poştă. Candidaţii importanţi cheltuiesc în plus şi pe sondaje de opinie şi focus grupuri.
Lui Ioan Oltean îi ajung 40.000 de euro
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean, PDL, şi liderul grupului liberal din Cameră, Crin Antonescu, sunt politicieni cu notorietate şi vor candida în toamnă, unul la