Un clan din Măguri-Răcătău consideră „diavolesc“ orice contact cu exteriorul şi refuză asistenţa medicală pentru copii.
1 /.
Opt copii, cu vârste cuprinse între 2 ani şi 12 ani, au fost salvaţi ieri din mijlocul unei secte religioase, izolată în inima Munţilor Apuseni, la circa cincizeci de kilometri de Cluj-Napoca. Reprezentanţii Direcţiei de Protecţia Copilului Cluj însoţiti de un executor judecătoresc şi de 20 de jandarmi, dotaţi cu scuturi, căşti şi bastoane, au luat cu asalt locuinţa unuia dintre membrii sectei, Nicolae Vidrean.
Bărbatul de 36 de ani este tatăl celor opt copii cărora le refuză atât condiţii decente de trai, dar, mai tragic, dreptul la asistenţă medicală. Măsurile de siguranţă au fost necesare deoarece Vidrenii sunt extrem de violenţi şi orice altă încercare a autorităţilor de a se apropia s-a soldat cu eşecuri.
Comunitatea care s-a izolat aici, cea a Vidrenilor, şi-a inventat şi propovăduieşte o religie nou-nouţă, refuză orice tratament medical şi nu respectă nicio autoritate pământească. Pentru ei, contactul cu altă persoană este considerată o lucrare a diavolului. Despre televizor, radio sau orice alt aparat electrocasnic nici nu poate fi vorba. Clanul Vidrenilor nu-şi declară copii, născuţi acasă, în condiţii infecte, şi au fost cazuri în care, lipsiţi de asistenţă medicală, copii grav bolnavi au murit.
Dormeau claie peste grămadă
Locuinţa familiei Vidrean este situată în comuna Măguri-Răcătău, pe o uliţă de munte, brăzdată de mici pârâiaşe, numită de localnici „zona Vidrenilor“. Este un peisaj care declanşează inevitabil imagini din filmele americane.
În casa lui Nicolae Vidrean domneşte o sărăcie lucie. Trezit din somn de oamenii legii, bărbatul este cât se poate de paşnic. Îl ascultă liniştit pe executorul care îi citeşte sentinţa instanţei, aşa că cei opt mi