Felul în care te alinţi cu partenerul indică tiparul relaţiei tale. Sursa: Hepta
„Mami“, „mamiţica“, „mamiţu“, „miţu“, „tati“, „tătuţu“ sunt diminutive cu care cei doi soţi se alintă unul pe celălalt. Ele apar în vocabularul soţilor după câţiva ani de căsnicie şi, mai ales, după ce se naşte un copil. „Dar nu au legătură cu faptul că au devenit mamă şi tată“, afirmă psihologul Davis Shaver, profesor la Universitatea din California.
Aceste diminutive spun multe despre relaţia dintre cei doi soţi şi despre fiecare în parte. „Un procentaj de peste 60% femei şi bărbaţi îşi aleg partenerul/ partenera asemănători tatălui, respectiv mamei. Soţul proiectează asupra soţiei imaginea mamei ideale, adică inconştient a propriei mame, iar soţia proiectează asupra soţului imaginea propriului tată. De aici rezultă şi diminutivele“, este de părere psihoterapeutul Marinela Somazzi Safta.
Prin urmare, bărbaţii care au o mamă autoritară vor avea soţii cu caracter tare, cei cu mame supuse vor căuta soţii supuse şi înţelegătoare. Femeile care au un tată alcoolic sau violent găsesc, în general, o tipologie de partener asemănătoare.
Cum sunteţi voi?
Există cinci tipuri de relaţii între soţi. Aceasta este concluzia unui studiu realizat timp de 15 ani pe 3.500 de familii de psihologul Silvia Veggetti Finzi, de la Universitatea din Florenţa, şi publicat în „Psicologia della Famiglia“.
1. Nevasta ca şi mama. Într-o astfel de relaţie, soţiei i se spune „mama“, „mami“. Soţul face întotdeauna aşa cum zice soţia şi fără să ceară nimic în schimb. Stabilitatea conjugală este dată de transformarea soţiei într-o adevă rată mamă pentru soţ: îl cocoloşeşte tot timpul, îi spune ce să facă, în ce fel este mai bine pentru el. Într-o astfel de relaţie, viaţa sexuală a celor doi soţi are de suferit.
2. Soţul ca şi tatăl