De multă vreme trebuia să facă această călătorie la Istanbul. Acum, pe drumul de întoarcere, încerca să-şi amintească tot mai multe amănunte din timpul petrecut acolo.
De multă vreme trebuia să facă această călătorie la Istanbul. Acum, pe drumul de întoarcere, încerca să-şi amintească tot mai multe amănunte din timpul petrecut acolo.
Kemal nu-şi mai ascundea mîndria de a fi “posesorul” unei neveste atît de frumoase şi de pricepute la gătit şi se hlizea tot timpul. Cînd soacra o condusese în bucătăria uriaşă, dotată cu tot ce-şi putea dori o gospodină, îşi arătase încîntarea. Soacra a invitat-o să participe la pregătirea unei mese de dimineaţă. Elena i-a spus că doreşte să înveţe să gătească cît mai multe preparate cu specific turcesc, pentru că vrea să-l răsfeţe pe soţul ei. Vorbele ei au încîntat-o pe femeie, iar manamanul pregătit pentru masa de dimineaţă, de Elena şi mama-soacră, le-a adus laude din partea celorlalţi meseni.
Bucate turceştiÎi plăceau mult aceşti oameni care se străduiau ca ea să nu se simtă străină. De fapt, ea şi soţul ei erau doar nişte musafiri. Cît timp au fost la ei, s-au distrat, au făcut cumpărături, au avut parte de surprize plăcute şi au depănat amintiri. Elena încerca să afle mai multe despre copilăria lui Kemal şi despre familia lui. Dar cel mai mult dorea să înveţe să gătească.
A fost prima dată cînd a văzut cum se face o baclava în casă şi a participat la pregătirea ei. Elena a renunţat la o vizită ca să pregătească alături de soacră-sa o salată din legume. Şi, la indicaţiile acesteia, a pregătit un minunat haydari, un fel de cremă din brînză pe care au mîncat-o cu lipie. A constatat că diferenţa dintre salata de fasole albă românească şi cea turcească era doar sosul din pastă de susan, care se toarnă peste salată. O surpriză a fost cînd a văzut cum se face lipia. Şi a notat