Pe locul doi, cu un procent de 14% în preferinţele angajaţilor, sunt pensiile private oferite ca beneficiu din partea angajatorilor Deductibilitatea fiscală de doar 200 de euro pentru pensia Pe locul doi, cu un procent de 14% în preferinţele angajaţilor, sunt pensiile private oferite ca beneficiu din partea angajatorilor
Deductibilitatea fiscală de doar 200 de euro pentru pensia facultativă nu îi încurajează nici pe angajaţi, nici pe angajatori să încheie astfel de poliţe.
Un sfert dintre salariaţii bucureşteni şi peste 20% din cei din provincie îşi doresc să beneficieze, din partea angajatorilor, de o asigurare privată de sănătate, în timp ce peste 14% din ei vizează pensia privată, potrivit unui sondaj realizat de firma de cercetare Mednet şi de grupul de presă Media Xprimm.
Deşi sunt menţionate de angajaţi în topul preferinţelor, asigurările de sănătate şi pensiile private nu sunt bine văzute de patroni, care consideră că nu sunt încurajaţi să ofere acest lucru.
Mai precis, în cazul asigurărilor de sănătate nu există deloc deuctibilitate fiscală, pe când, în cazul pensiilor private facultative, aceasta ajunge la doar 200 de euro din profitul realizat de angajator sau din venitul angajatului.
Această limită este considerată insuficientă de majoritatea potenţialilor participanţi la sistem. De curând, Varujan Vosganian, ministrul economiei şi Finanţelor, a anunţat că deductibilitatea fiscală ar putea ajunge la 400 de euro, începând din octombrie.
Diferenţe între Bucureşti şi provincie
11,26% dintre angajatorii intervievaţi cu ocazia Forumurilor Regionale de Pensii Private organizate de Xprimm (ediţiile Craiova, Timişoara, Braşov, Sibiu, Bacău, Iaşi) au declarat că utilizează pensiile private facultative ca instrument de fidelizare şi de retenţie a angajaţilor. Procentul este de altfel identic cu cel al angajatorilor,