Lipsa capacităţilor de producţie din domeniul tehnologiei avansate (Codul 7 de mărfuri) generează dezechilibrele actuale. Capital: Domnule profesor, este un semn bun faptul că ritmul exporturilor l-a devansat în acest an pe cel al importurilor?Cezar Mereuţă: Există explicaţii legate de cursul valutar, ca şi de alte elemente conjuncturale. Şi există şi o ameliorare a comerţului nostru exterior. Dar acestea sunt doar chestii de virgulă. Noi nu mai suntem în situaţia de a discut
Lipsa capacităţilor de producţie din domeniul tehnologiei avansate (Codul 7 de mărfuri) generează dezechilibrele actuale.
Capital: Domnule profesor, este un semn bun faptul că ritmul exporturilor l-a devansat în acest an pe cel al importurilor?
Cezar Mereuţă: Există explicaţii legate de cursul valutar, ca şi de alte elemente conjuncturale. Şi există şi o ameliorare a comerţului nostru exterior. Dar acestea sunt doar chestii de virgulă. Noi nu mai suntem în situaţia de a discuta în aceşti termeni: exportul a crescut cu 17%, iar importul doar cu 15%. La 1 ianuarie 2008, Romånia, a şaptea ţară a UE, se plasează penultima la comerţul exterior cu bunuri, potrivit indicatorului RTB. O rată doar cu ceva mai mare de creştere a exporturilor nu ne încălzeşte. Noi avem nevoie acum de o diminuare a valorii negative a RTB de la -26% la -21% sau chiar la -19%, pentru a vorbi de o schimbare în bine.
Capital: Ce este acest indicator RTB?
Cezar Mereuţă: Relative Trade Balance, adică soldul relativ al balanţei comerciale. Este indicatorul fundamental de performanţă al oricărei balanţe comerciale, pentru că pune în legătură soldul balanţei - în cazul nostru, deficitul - cu volumul comerţului. Face raportul dintre valoare şi volum, le ponderează. La RTB trebuie să privim dacă vrem să facem o analiză serioasă, profundă, nu una de rutină.
Capital: Şi ce ne spune RTB?
Cezar Me