Decupajul electoral al colegiilor uninominale in Covasna a transat trei dintre acestea in favoarea maghiarilor – colegiul 3, Baraolt, avand nici 10% romani; colegiul 2, Tg. Secuiesc, cu circa 6% romani; colegiul 1, Sf. Gheorghe, cu aproape 25% populatie romaneasca – si unul, cel de la Intorsura Buzaului, in favoarea romanilor (colegiul 4, avand 60% romani si 30% maghiari).
Daca la impartirea colegiilor pentru Camera Deputatilor, filialele locale ale PNL si PSD s-au implicat masiv si au reusit o schema care sa-i avantajeze, la Senat, in schimb, lobby-ul UDMR a dat peste cap orice calcul al partidelor romanesti, decuparea colegiilor facandu-se pe verticala in loc sa se faca pe orizontala. S-au produs astfel diferente numerice majore intre cele doua comunitati, in favoarea alegatorilor maghiari.
Chiar si in aceste conditii, partidele romanesti au anuntat ca vor avea candidati in fiecare dintre acele colegii. Spre circumscriptiile in care sansele sunt scazute sau nule sunt trimisi anonimi din partide, in schimb pe zona romaneasca a Covasnei – cea care cuprinde orasele Intorsura Buzaului si statiunea Covasna – batalia se da la varf.
Candidatii colegiului 4 sunt toti presedinti de filiale locale. PSD este partidul care a "inrosit" judetul, castigand 5 mandate de primar din 5 posibile pentru romani, iar presedintele filialei locale, Horia Grama, este increzator in sansele sale. De la PD-L candideaza Gheorghe Baciu, cel care a pierdut dupa 26 de ani primaria Intorsurii Buzaului, dar care a ramas inca presedinte de filiala, iar de la PNL iese la bataie presedintele Marius Obreja, aflat la prima confruntare cu electoratul. Tabloul este intregit de doi presedinti de la PRM si PNG, deci in total 6 candidati romani pentru 29.000 de romani, adica pentru o cota de 60%.
Discutiile dintre Tokes Laszlo, Szasz Jeno si Markó Béla n-au lamurit pana a