Captarea energiei vânturilor de mare altitudine cu ajutorul zmeielor revoluţionează producţia de electricitate Oamenii de ştiinţă estimează că o tehnologie de producere a energiei
Captarea energiei vânturilor de mare altitudine cu ajutorul zmeielor revoluţionează producţia de electricitate
Oamenii de ştiinţă estimează că o tehnologie de producere a energiei electrice pe bază de zmeie poate asigura de 100 de ori necesarul energetic al planetei.
Specialiştii de la Universitatea Tehnologică din Delft, Olanda, au realizat un experiment de obţinere a energiei electrice din energia vântului, prin folosirea unui zmeu de zece metri pătraţi. Energia care a fost obţinută a fost utilizată pentru alimentarea a zece locuinţe.
Energie pentru 100.000 de locuinţe
Susţinătorul acestui proiect este profesorul Wubbo Ockles, fost astronaut. El va extinde parametrii experimentului şi va dezvolta o tehnologie prin care urmăreşte captarea unei energii eoliene suficiente pentru generarea a 100 megawaţi de electricitate.
Pentru atingerea acestui obiectiv, profesorul Ockles va înălţa un sistem de zmeie la 1.000 metri deasupra solului, acolo unde forţa vântului este foarte mare. Cu energia astfel produsă se vor alimenta 100.000 de locuinţe.
La rândul său, profesorul Ken Kaldeira, specialist în probleme climatice la Universitatea Stanford, estimează că din energia vântului se poate obţine energie de 100 de ori mai mult decât necesarul planetar actual, condiţia fiind să poată fi captată energia vânturilor de mare altitudine. Simulările pe calculator arată că o soluţie viabilă pentru acest deziderat o vor aduce sistemele de zmeie.
Manevrare alternativă
Sistemul de funcţionare al unei centrale eoliene bazate pe zmeie utilizează o manevare alternativă, prin care, atunci când un zmeu se ridică, altul coboară.
Fiecare zmeu este lega