Pe o străduţă în pantă şi foarte aglomerată din Istanbul am descoperit un loc ce poartă amprenta originală a Turciei. Micul (şi cînd zic “mic” înseamnă de fapt “foarte mic”) Restaurant “Şehzade”. Aici bucătarul Ozkan Yldirim ne-a servit un CagŠ Kebabi delicios şi a presărat peste cultura noastră gastronomică “un praf” din secretele bucătăriei turceşti.
Pe o străduţă în pantă şi foarte aglomerată din Istanbul am descoperit un loc ce poartă amprenta originală a Turciei. Micul (şi cînd zic “mic” înseamnă de fapt “foarte mic”) Restaurant “Şehzade”. Aici bucătarul Ozkan Yldirim ne-a servit un CagŠ Kebabi delicios şi a presărat peste cultura noastră gastronomică “un praf” din secretele bucătăriei turceşti.
“Misterul” KebabuluiSpuneţi-ne cîte ceva despre Kebab. În România, la toate colţurile, întîlneşti fast-food-uri care oferă preparate orientale, în special şaorma, kebab… Ce ar trebui să ştim despre aceast gustos fel de mîncare?
CagŠ Kebabi, este de fapt o variantă locală din regiunea Erzurum a preparatului “Doner Kebab”. Se pregăteşte din felii subţiri de carne de miel întinse pe un proţap, căruia i se adaugă carne de vită (tocată şi amestecată cu lapte), gustul fiind “ajutat” de felii de ceapă, piper negru, ardei iute. Pentru obţinerea savorii originale e indicat să se presare deasupra… cenuşă de lemn şi abia apoi să se pîrjolească la foc de lemne. Ca băutură se poate folosi ayran-ul, iaurtul nostru specific. E degresant şi bun pentru stomac.
Ce are special bucătăria turcească faţă de cea din alte ţări? Nu ştiu dacă ştiţi, dar se spune că în lume există trei feluri de preparate: chinezeşti, franţuzeşti şi turceşti. Prin secolul al XVII-lea, palatul sultanului avea în jur de o mie şi ceva de servitori, numai în bucătărie. Aceştia s-au perfecţionat şi aşa a evoluat bucătăria turcească. Experimentînd, încercînd diver