Partidele sunt obligate prin lege sa nu cheltuiasca mai mult de 350 de salarii minime brute pe economie pentru fiecare candidat la un mandat de deputat sau senator
Votul uninominal ii avantajeaza pe politicienii cunoscuti, care au nevoie de sume mici pentru campanie. Debutantii si independentii trebuie sa scoata sute de mii de euro.
"Unul ca Gheorghe Pinalti, daca ar candida, nu ar trebui sa plateasca un ban. Cei care candideaza intr-o zona unde au 70 - 80 la suta popularitate nu mai au nevoie sa cheltuiasca", spune consultantul politic Dan Andronic.
El apreciaza ca o campanie electorala pe vot uninominal ar putea costa intre 50.000 si 200.000 de euro, dar adauga ca cheltuielile depind de nivelul de la care pleaca candidatul. Cheltuielile difera in functie de persoana, de partid si de zona, spune Andronic.
La sat, o campanie ar putea fi mai ieftina si s-ar baza pe intalniri de la om la om, mai mult decat pe mass-media. Andronic spune ca a intalnit un candidat care si-a rugat toti membrii familiei sa faca liste cu cei cunoscuti, astfel incat sa-i poata contacta. 60 -70 la suta din bugetele candidatilor sunt alocate cheltuielilor pentru publicitatea in mass-media.
Cheltuielile pentru un consultant si pentru strategie sunt mult mai mici fata de banii dati pentru publicitatea in ziare, tiparirea de fluturasi si mesaje electorale prin posta. Candidatii importanti cheltuiesc in plus si pe sondaje de opinie si focus grupuri.
Adevarul Partidele sunt obligate prin lege sa nu cheltuiasca mai mult de 350 de salarii minime brute pe economie pentru fiecare candidat la un mandat de deputat sau senator
Votul uninominal ii avantajeaza pe politicienii cunoscuti, care au nevoie de sume mici pentru campanie. Debutantii si independentii trebuie sa scoata sute de mii de euro.
"Unul ca Gheorghe Pinalt