» La 6 kilometri de Vaslui, dupa ce treci printr-o padure deasa de fag, iti apare in fata, la buza unui deal, un satuc. E un sat simplu, de oameni pentru care painea coapta in cuptor are o valoare inestimabila, iar bobul de grau este existenta suprema pe pamant.
» In zona acestui sat, spun unii istorici, s-ar fi purtat celebra batalie de la Podu Inalt, motiv de mandrie pentru localnici. Putini stiu insa ca acest sat a fost cladit de unguri, in inima Moldovei lui stefan cel Mare.
Daca vei merge prin sat, nu vei gasi nimic in comun cu obiceiurile unguresti, pentru ca sutele de ani de existenta au transformat totul, inclusiv gandirea oamenilor. Izvoarele istorice vorbesc insa de popularea satului Chitoc, acum 200 de ani, cu cateva zeci de unguri adusi din satul Cojocna (Cluj). Asta, dupa ce Chitocul a fost decimat de hoardele de tatari si turci. Neavand case unde sa stea, ungurii au stat direct pe pamant ani de zile. Experienta lor de viata a dat nastere unei uraturi cunoscute in toata tara: "Noi suntem de la Chitoc/Unde-ngheata apa-n troc/si sarmalele pe foc", aluzie la perioada de iarna, cand stateau si indurau frigul moldovenesc in niste corturi improvizate. Astazi, in satul Chitoc nu mai exista nici o familie cu nume unguresc. Preotul paroh, Vasile Iulian Pila, tine cu sfintenie cheia bisericii, veche de peste 150 de ani. Interesant este ca incuietoarea bisericii de la Chitoc este originala, functionand neintrerupt din 1855 incoace.
Ungurii au venit la Chitoc prin anul 1800, cumparati de un boier moldovean care dorea sa populeze mosiile cumparate langa targul Vasluiului. Este o parte din istoria satului Chitoc, situat langa padurea Paiu, la 6 kilometri de orasul resedinta. Un sat cu o istorie zbuciumata, la fel ca toate satele din partea aceasta de tara. Conform preotului Vasile Iulian Pila, "dupa o atenta cercetare a documente