Muncitorii din Europa de Est, in cea mai mare parte din Polonia si din tarile baltice, au inceput sa paraseasca Vestul bogat al Europei. Romanii nu o vor face in curand, deoarece salariile primite in Occident sunt duble fata de cele pe care le-ar primi in tara.
Numerosi polonezi si cetateni ai tarilor baltice au luat deja drumul inapoi, catre statele de origine, Europa de Vest fiind amenintata acum cu o criza a fortei de munca, scrie Der Spiegel.
Revista germana citeaza mai multe studii de specialitate, conform carora fluxurile de forta de munca si-ar putea schimba directia datorita mutatiilor economice pozitive din tarile de origine ale emigrantilor. In acest context, Europa de Vest s-ar putea intreba in curand cum sa faca sa atraga mai multi lucratori din Est, in timp ce capitalele Estului, confruntate cu deficite ale fortei de munca, pe fundalul unor cresteri economice puternice, vor saluta stirile despre revenirea "migratorilor".
Romania nu se va afla prea curand in ipostaza de a se bucura de intoarcerea acasa a lucratorilor, crede ministrul Muncii, Paul Pacuraru, in conditiile in care salariile primite de emigrantii romani in Occident sunt duble sau chiar triple fata de cele cu care ar fi rasplatiti in tara. "Este foarte greu de spus cand se vor intoarce romanii. Conteaza foarte mult proiectele lor individuale de viata. Insa in randurile lor am constatat ca exista un interes major sa revina candva acasa", ne-a declarat Pacuraru. Ministrul spune ca multi romani au copiii la scoala in Spania sau Italia si au contractat credite bancare, ceea ce i-ar putea determina sa mai ramana o perioada in strainatate. Opinia potrivit careia romanii nu s-ar intoarce prea curand acasa, dupa modelul instalatorului polonez care revine in tara sa, a fost exprimata in repetate randuri si de catre patronatele romanesti ale constructorilor.
Pre