Începând cu data de 4 august 2008, 3.00de militari patruleză în marile oraşe italiene pentru asigurarea ordinii publice. La o zi de la declanşarea acestei operaţiuni, reacţiile în
Începând cu data de 4 august 2008, 3.00de militari patruleză în marile oraşe italiene pentru asigurarea ordinii publice. La o zi de la declanşarea acestei operaţiuni, reacţiile în rândul cetăţenilor, dar şi al oficialităţilor au fost diverse.
Dacă la Milano prezenţa soldaţilor a fost întâmpinată cu aplauze şi încurajări, la Torino aplicarea acestei noi măsuri de siguranţă a stârnit un val de critici şi polemici. Forţele armate vor păzi obiectivele strategice din oraşe, sediile ambasadelor şi centrele pentru primirea imigranţilor.
Primarul Romei, Gianni Alemanno, a precizat că cetăţenii italieni şi turiştii nu vor fi afectaţi în nici un fel de patrularea militarilor. Primarul a mai susţinut că în prezent sunt 400 de soldaţi la Roma, dar numărul lor va fi suplimentat.
Primele reacţii din rândul comunităţii conaţionalilor noştri de la Roma relevă faptul că românii nu se simt intimidaţi sau afectaţi de "militarizarea" anumitor zone din oraş. Alexandra Irimia (26 ani), din Paşcani, este vânzătoare la un magazin de produse româneşti din capitala Italiei. Ea afirmă: "De când am auzit că patrulează militari prin oraş, mai ales prin zonele mai periculoase, eu mă simt mai în siguranţă! Aşteptăm să vedem primele rapoarte cu privire la activitatea soldaţilor".
Dan Roşca (36 ani), din Roman, angajatul unei firme de construcţii din Roma, susţine: "Atât timp cât eşti cinstit, nu contează câte forţe de ordine mobilizează guvernul. Eu nu am nici o problemă, din contră, sper ca infracţionalitatea să scadă şi banii cheltuiţi pe soldaţii care patrulează prin oraşe să se justifice".
Vicenţiu Acostandei (39 ani), din Galaţi, informatician la o firmă de consultanţă tehnică