„O scenă demnă de Eurovision“, asta le promite participanţilor la Cerbul de Aur Tiberiu Cîrstea, patronul firmei care construieşte şi montează scena şi gradenele concursului şi care a montat şi demontat de 16 ori scena festivalului, pe parcursul anilor.
„Scena va păstra raportul lăţime înălţime de 5 la 3, cerut de regulile televiziunii în orice festival internaţional, pentru a încăpea bine pe ecran. Spre deosebire de anii trecuţi însă, se va renunţa la caracatiţa de metal, voluminoasă şi greu de transportat, care forma acoperişul scenei şi suportul pentru decoruri“, explică Tiberiu Cîrstea. Decorurile se vor reduce la minimum, însă în locul lor vor fi montate efecte pirotehnice şi de lumini compatibile cu ultima tehnologie în materie de scenotehnică. Întreaga suprafaţă a Pieţei Sfatului care va fi ocupată de scenă şi gradene va fi de 4.500 mp.
O noutate va fi şi montarea unui turn cu baza de 100 mp şi trei niveluri, care va reuni toate elementele de comandă tehnică (lumini, sunet, control camere, efecte pirotehnice etc.). În plus, puterea instalaţiei de sunet a fost mărită de la 900 la 1.300 kW, iar în Piaţa Sfatului vor fi montate două ecrane de 6x8 metri, pe care vor fi proiectate imagini din transmisia TVR.
Locuri mai puţine, dar mai comode
Faţă de anii trecuţi, când au fost amenajate peste 6.000 de locuri, acum s-a ajuns la concluzia că ajung doar 4.090. „Statistic vorbind, cele 6.000 de locuri nu au fost niciodată ocupate complet“, spune constructorul.
În privinţa costului biletelor, Primăria Braşov a venit cu iniţiativa reducerii cu 38% a tarifului propus iniţial de organizatori. Astfel, în fiecare seară a festivalului, vor fi bilete de 70, 50 şi 30 lei, iar în serile folclorice, din zilele de 8 şi 9 septembrie, biletele vor costa 40 şi 20 de lei.
Despre costurile festivalului, primar