Codul Rutier va fi modificat, din nou, după ce Curtea Constituţională a stabilit că poliţiştii nu pot decide asupra dreptului de a conduce al şoferilor. Sursa: Ciprian Sterian
Poliţiştii nu pot decide în privinţa dreptului a conduce al şoferilor implicaţi în accidente cu victime, dovada în baza cărora aceştia pot circula cu maşina până la finalizarea anchetei putând fi prelungită doar de procurorul de caz sau de un judecător. Aşa au hotărât magistraţii Curţii Constituţionale (CC), în urma unei sesizări făcute de Avocatul Poporului.
Drept urmare, Codul Rutier va fi modificat din nou. „Şoferii implicaţi în accidente cu victime, care au nevoie să le fie prelungită dovada de circulaţie, nu vor fi însă afectaţi. Nu vor fi nevoiţi să facă drumuri în plus, întrucât procedura rămâne aceeaşi. Şi până acum mergeau la instanţă şi la Parchet - în funcţie de instituţia la care se afla dosarul lor - pentru a cere prelungirea dovezii.
Singura diferenţă este aceea că, până acum, judecătorul sau procurorul propunea prelungirea documentului, Codul Rutier lăsând la latitudinea şefului Poliţiei Rutiere pe raza căreia s-a produs accidentul să decidă dacă o prelungeşte sau nu.
Deşi nu au existat cazuri în care vreun poliţist să refuze propunerea magistraţilor, de acum înainte judecătorul sau procurorul va decide, iar poliţistul va executa. Aşa este firesc, însă a fost vorba doar despre o greşeală în formularea alineatului 6 al articolului 111 din Ordonanţa nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice“, a explicat, ieri, comisarul-şef Viorel Recoşeanu, şeful Poliţiei Rutiere.
Trei articole din Constituţie, încălcate într-o singură frază
Concret, articolul 111 prevede că: „Dreptul de circulaţie se poate prelungi, din 30 în 30 de zile, pe toată perioada urmăririi penale, de către şeful Poliţiei Rutiere pe r