Romania este singura tara din Uniunea Europa care nu si-a privatizat inca toate cinematografe detinute de stat.
In numai 36 de cinematografe din toata tara, aflate in administrarea RADEF "Romaniafilm", se mai pot vedea filme. Restul cinematografelor s-au transformat in discoteci, sali de bingo si magazine de haine sau caz in ruina, pline de mucegai si sobolani.
In patrimoniul regiei sunt imobile ce valoreaza zeci de milioane de euro. Salile de cinema din toata tara, au ajuns, insa, sa fie, in contractele de inchiriere, abia cateva zeci de mii de euro.
Sindicatul RomaniaFilm a prezentat recent hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care cele 18 cinematografe transferate in 2006 in administrarea autoritatilor locale trebuie sa revina in patrimoniul regiei.
Potrivit presedintelui sindicatului, Maria Bikfalvi, printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au anulat atat Hotararea Guvernului privind cele 18 cinematografe, cat si Hotararea referitoare la strategia privind privatizarea salilor si gradinilor de cinema din administrarea RADEF.
"Instanta a motivat ca noi nu am fost prezenti la comisia de dialog social de la Ministerul Culturii si Cultelor. Au facut niste hotarari fara ca Sindicatul Liber sa fie prezent la discutii", a explicat Bikfalvi.
Adrian Iorgulescu sustine ca intentioneaza sa realizeze un nou proiect de Hotarare a Guvernului pentru transferul celor 18 cinematografe. Potrivit ministrului, ICCJ si-a motivat decizia prin faptul ca nu a existat avizul Consiliului Economic si Social. Noua hotarare va avea si avizul acestui consiliu.
Cele 18 cinematografe transferate de Guvern in administarea autoritatilor locale sunt:
"Patria" din Brasov, "Republica" din Cluj-Napoca, "Modern" din Suceava, "Capitol" din Timisoara, "Transilvania" din Oradea, "Tiner