Fondurile de private equity de pe piata locala se bat pentru aceleasi companii din cauza numarului mic de proiecte capabile sa absoarba investitii de peste 20 de milioane de euro, este de parere Cristian Nacu, partener la fondul polonez de investitii Ente
"In Romania nu avem un bazin foarte mare din care sa alegem companiile. De exemplu, intr-un judet numarul de companii cu cifra de afaceri de peste 20 de milioane de euro este foarte mic, de ordinul trei din zece", a spus reprezentantul fondului polonez care a investit pana in prezent 100 de milioane de euro pe piata locala.
Numarul fondurilor de private equity interesate de companiile locale a crescut semnificativ in ultimii ani, pe fondul cresterii accelarate a economiei si al potentialului de randament. Cu toate acestea, numarul companiilor autohtone capabile sa absoarba finantari de ordinul zecilor de milioane de euro este relativ redus, limitand drastic orizonturile de investitii ale fondurilor de private equity.
"De multe ori ne lovim de alte fonduri de private equity in cautare la fel ca noi de proiecte cu potential. De foarte multe ori mi s-a intamplat sa mi se spuna de catre antreprenori ca au mai fost contactati inainte de alte fonduri sau ca dupa noi au mai intrebat si alte fonduri", a explicat Nacu.
Oferta limitata de companii si cererea in crestere au avut un impact de inflatie asupra activelor romanesti, reprezentantii fondurilor de private equity marturisind ca pretul companiilor romanesti nu este justificat de potentialul de castig.
"N-as putea spune ca proiectele romanesti au fost extraordinar de profitabile. Antreprenorii romani au o parere foarte buna despre afacerile lor si tin foarte mult la pret. Uneori am ales sa investim in Cehia sau Slovacia din cauza pretului prea ridicat cerut de antreprenorii romani", a continuat el.
Pretul ridicat al activel