Supraetajarea si mansardarea imobilelor va fi realizata cu aprobarea a doua treimi dintre membrii asociatiei de proprietari si cu acordul tuturor proprietarilor apartamentelor de la ultimul etaj, potrivit unui proiect MDLPL pentru modificarea legii asociatiilor de proprietari.
Propunerea de modificare a Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari apartine Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) si are in vedere ca lucrarile de supraetajare si/sau mansardare a unui imobil sa se realizeze de catre asociatia de proprietari, daca decizia este aprobata de doua treimi dintre membrii asociatiei si de toti proprietarii locuintelor aflate la ultimul etaj al imobilului.
Modificarea legislativa este necesara pentru a permite realizarea de lucrari de reabilitare si mansardare a blocurilor de locuinte si reglementeaza decizia de initiere a lucrarilor, precum si instrainarea cotei parti indivize aferenta proprietatilor individuale din terasa blocului.
Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, prevederile referitoare la decizia asociatiei de proprietari de a initia lucrari de reabilitare termica si mansardare "nu sint suficient de explicite", acest lucru impiedicind "o implicare in program a anumitor asociatii de proprietari".
Intrucit realizarea mansardarii nu se face de catre asociatia de proprietari, iar spatiile de locuit construite astfel nu devin proprietate a asociatiei, modificarea legislatiei permite reglementarea situatiei proprietatii terasei pe care se va construi mansarda si care, potrivit statutului asociatiei de proprietari, revine tuturor proprietarilor de locuinte din bloc, in cote parti indivize.
Legea 230/2007 stabileste si faptul ca proprietarii sint obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentr