Veterani ai scenei politicii postdecembriste, politicieni care realizeaza, sau poate ca nu inca, faptul ca nu mai au nici o sansa sa se strecoare printre furcile caudine ale uninominalului se vor desparti (mai mult de nevoie decat de bunavoie) de fotoliul de parlamentar. Realitatea politica generata de introducerea unui nou sistem electoral va cerne serios, fortandu-i pe multi sa faca pasul inapoi. In viitorul Legislativ nu se vor mai regasi o seama de nume importante. Ostilitatea sefilor de partid, varsta, lipsa resurselor financiare si chiar teama de uninominal, absenta sanselor (generata de lipsa credibilitatii) unei bune imagini sunt unele dintre motivele care determina "iesirea in decor".
Exista senatori si deputati care au decis sa anunte singuri ca nu vor mai candida, altii nu se vor mai regasi in viitorul Legislativ deoarece au ales sa candideze la alegerile locale castigand mandate de primari ori presedinti de consilii judetene. Exista si categoria celor care vor candida la alegerile din noiembrie, dar sansele lor de a trece pragul parlamentar sunt doar iluzorii.
Vazut inca de unii ca fiind locomotiva de imagine a PSD, presedintele de onoare Ion Iliescu si-a anuntat decizia de a nu mai candida pentru un loc in Parlament. "Pentru mine nu e o noutate votul uninominal. Eu am participat din 1990 numai la voturi uninominale pentru Presedintia tarii. Deosebirea e foarte mare, eu participam la circumscriptia care se numea Romania, iar acum sa ma rezum la un colegiu nu am nici un interes", si-a motivat Iliescu retragerea. De altfel, el s-a declarat adept al alegerilor pe liste de partid, preferand vechiul sistem. Un alt longeviv al politicii, presedintele fondator al PNL, Radu Campeanu, a anuntat exact in ziua retragerii lui Iliescu: desi "amicii" din partid insista sa-si depuna candidatura, a decis si el sa nu mai candideze, preferand sa-si de