Gravidele ar putea să nu mai fie nevoite să achite din buzunar analizele pentru boli genetice ale fătului sau malformaţii de organe. Sursa: Codrin Prisecaru
Analize precum cele care pot depista sindromul Down şi malformaţii grave ale copiilor ar putea să fie făcute gratuit, dacă un nou ordin prinvind îngrijirea gravidelor va fi aprobat de Ministerul Sănătăţii Publice.
Actul este în acest moment în dezbatere publică pe site-ul MSP pentru o perioadă de 30 de zile. Analizele amintite, care sunt destul de costisitoare, ar putea fi suportate din bugetul fondului de asigurări de sănătate.
Investigaţii în primul şi al doilea trimestru
Gravidele ar putea să nu mai fie nevoite să plătească aşa numitul triplu-test, care se face între săptămânile 12 şi 16 de sarcină, dar şi ecografia de morfologie fetală (recomandată între 18 şi 22 de săptă mâni), dacă ordinul care modifică un act din 2004, privind metodologia efectuării consultaţiei fetale şi a celei postnatale, va fi aprobat sub forma actuală de MSP.
„Comisia de specialitate din minister a propus includerea în pachetul de servicii acoperit de casa de asigurări pentru gravide a screeningului pentru sindromul Down (care se face în trimestrul unu de sarcină) şi a screeningului pentru depistarea malformaţiilor fără legătură cu afecţiuni genetice (recomandat în al doilea trimestru de sarcină)“, explică profesorul Gheorghe Peltecu, preşedintele Comisiei de Obstetrică-Ginecologie din MSP. Medicul mai spune că se doreşte ca femeile depistate cu sarcini care prezintă anumite riscuri să fie monitorizate în spitale care au departamente de medicină maternofetală.
Investigaţiile costă acum cel puţin 300 de lei
Cele două investigaţii sunt extrem de importante în monitorizarea unei sarcini. Triplu test, care ar trebui făcut între 12 şi 16 săptămâni d