Nicolae Ceausescu era un iubitor al risotto-ului italian, dar probabil ca ar fi detestat sa vada ca plantatiile de orez din Romania sunt preluate de firmele europene, in special de cele italiene. Pe masura ce pretul orezului s-a majorat, triplandu-se in acest an si generand temeri in privinta unui deficit pe piata mondiala, fermierii europeni au inceput sa-si extinda afacerile in estul Europei, relateaza Reuters.
Fermele din Romania, multe dintre ele abandonate dupa caderea comunismului, in 1989, au devenit si ele o tinta. Fenomenul ofera Romaniei, care dispune de resurse importante de apa, un climat cald si un sol propice, sansa de a deveni unul dintre principalii producatori de orez ai Europei.
Cultivarea orezului la scara mare a inceput in anii '70, cand Ceausescu, urmand exemplul Chinei si al Coreei de Nord, a fortat taranii colectivizati si detinutii sa lucreze pe plantatiile de orez din jurul satului Vladeni, in sud-estul Romaniei. Actiunea facea parte din planul liderului comunist de a face din Romania o tara capabila sa-si asigure resursele necesare pe plan intern.
Avantaje competitive fata de Spania si Italia
"Romania are un mare potential", spune Jean-Pierre Brun, seful asociatiei brokerilor de orez din Londra. "Pentru cultivarea orezului ai nevoie de teren plat, o sursa facila de apa, precum Dunarea, si vreme calda. Aceste conditii fiind indeplinite, Romania are un potential foarte bun pentru cultivarea orezului". Si Bulgaria, Ucraina sau Ungaria beneficiaza de conditii similare, dar la o scara mai mica.
Fluviul Dunarea, cu resurse de apa de 20 de ori mai mari decat raul Po, care alimenteaza orezariile italiene, ofera Romaniei avantaje competitive in fata Spaniei si Italiei. "Vom produce la costuri scazute", declara Angelo Dario Scotti, director executiv al Riso Scotti, cel mai mare producator de ore