Specialiştii au descoperit în această legumă un compus, numit sulforafan, care protejează şi vasele de sânge Consumul de broccoli reduce din efectele unor boli grave cum ar fi: diabetul
Specialiştii au descoperit în această legumă un compus, numit sulforafan, care protejează şi vasele de sânge
Consumul de broccoli reduce din efectele unor boli grave cum ar fi: diabetul zaharat, cancerul de prostată sau atacurile vasculare cerebrale.
O echipă de cercetători englezi de la Universitatea din Warwick, citaţi de BBC NEWS, consideră că broccoli este o legumă ce nu ar trebui să lipsească din alimentaţia de zi cu zi.
Aceştia au descoperit în legumă un compus, numit sulforafan care încurajează producţia de enzime ce protejează vasele de sânge. Studiile anterioare arătau că un consum sistematic de broccoli reduce riscul de infarct şi de accident vascular cerebral. Persoanele care suferă de diabet zaharat au de până la cinci ori mai multe şanse de a dezvolta boli cardiovasculare, afecţiuni ce apar ca urmare a afectării vaselor de sânge.
Echipa de cercetători englezi a testat efectele sulforafanului asupra vaselor de sânge cu un nivel ridicat de glucoză (hiperglicemie), care sunt asociate cu diabetul zaharat. În urma studiului, s-a înregistrat o reducere de 73% a moleculelor din organism, numite Specii Reactive de Oxigen (ROS), foarte numeroase la persoanele cu hiperglicemie. Cercetătorii au constatat că sulforafan activează o proteină din organism, denumită nrf2, care protejează celulele şi ţesuturile prin activarea unui antioxidant şi detoxifierea enzimelor.
Legumele, esenţiale pentru diabetici
"Studiul nostru sugerează faptul că anumiţi compuşi, cum ar fi sulforafan, găsit în broccoli, pot fi de ajutor pentru a contracara procesele legate de dezvoltarea bolilor vasculare", a declarat profesorul Paul Thornalley, de la Universitate