3 – 5 milioane de hectare de teren arabil bune pentru culturile de orez stau nefolosite
România are potenţialul şi resursele necesare pentru a deveni un important producător de orez la nivel european în următorii ani. Concluzia nu aparţine Ministerului Agriculturii sau vreunui institut de cercetare, ci investitorilor străini. Din ce în ce mai mulţi producători italieni şi spanioli încep să exploateze suprafeţe mici de teren în apropierea Brăilei, dar şi în partea de vest a ţării, folosind suprafeţe lăsate nefolosite de agricultorii locali.
Cel mai mare producător de orez din Europa, Riso Scotti, a investit începând cu anul 2003 zeci de milioane de euro pentru achiziţia a 7.000 de hectare de loturi fragmentate în România şi în construcţia unei instalaţii de procesare la Vlădeni, în judeţul Ialomiţa, scrie Reuters.
„Ştiam de existenţa unor terenuri abandonate care erau disponibile, iar climatul e perfect. Ne propunem să ne oprim cu achiziţia de terenuri când vom ajunge la 10.000 de hectare, anul viitor. Restul terenurilor vor fi luate de investitori italieni, francezi şi locali. Sunt în procesul de a convinge fermierii să vină în România”, a declarat Ugo Perruca, oficial al companiei Riso Scotti.
România ar putea reduce importul de orez al UE cu 10%
Preţurile terenurilor au crescut în decurs de cinci ani de la 200 de euro, la 1.000 de euro pe hectar, dar chiar şi în aceste condiţii sunt de şase ori mai mici decât cele din Italia. Totodată, Dunărea are rezerve de apă de 20 de ori mai mari decât bazinul Padului, oferind României un avantaj competitiv în faţa Italiei şi a Spaniei, care ocupă locul doi în materie de producere a orezului, amândouă suferind de restricţii asupra consumului de apă. Ugo Perruca precizat că anul acesta vor produce circa 40.000 de tone de orez şi estimează că terenurile cultivate cu orez în ţara noastră vor ajunge la