Aflati de ani buni la munca peste granita, romanii isi mai alina dorul de cei de-acasa si se tin la curent cu noutatile din tara prin programele de televiziune, receptionate la limita legii, dar cu toleranta firmelor de telecomunicatii.
Aparitia platformelor digitale DTH (Direct to Home) le-a facilitat romanilor care traiesc in afara tarii receptarea programelor de televiziune din Romania.
In acelasi timp, DTH a complicat lucrurile din punctul de vedere al drepturilor de autor, pentru ca sistemul se bazeaza practic pe "adunarea" semnalelor mai multor televiziuni si retransmiterea lor, prin intermediul unui satelit, scrie Adevarul in editia electronica de joi.
Pentru romanii din Italia, preferintele se indreapta spre operatorii care "inchid un ochi" cand stiu ca receptorul este scos din tara.
Practic, localizarea receptorului este imposibila, mai probabila fiind localizarea apelului. Dat fiind ca nu se poate vorbi despre o campanie de promovare propriu-zisa, singurul mod in care romanii din Italia au aflat despre ofertele DTH-urilor a fost "telefonul fara fir".
In marea lor majoritate, ei au vazut la cunostinte sau la rude cum functioneaza si au cerut de acasa un aparat identic. Unii au cerut si antena din kit-ul de instalare original, asa ca in Italia se pot vedea antene inscriptionate cu siglele operatorilor romani.
Majoritatea televiziunilor din Romania cumpara drepturile de difuzare ale unui film sau ale transimsiuni sportive, doar pentru teritoriul Romaniei.
Transmisia, insa, nu poate fi oprita la granita, iar transmisiile operatorilor DTH din Romania, pot fi receptionate, cu mici exceptii, in toata Europa.
La Sky Italia, pachetul full costa 63 de euro, dar o mare parte din suma este platita pentru fotbalul din Serie A si pachetul de filme, cu nu mai putin de 10 canale