» Copiii care dispar au devenit o realitate ingrijoratoare a Romaniei.
» Amprentarea copiilor ar putea fi o solutie in cazul rezolvarii cazurilor de disparitii, sustin specialistii in politici publice.
In timp ce politia si organizatiile societatii civile elaboreaza ghiduri pentru parintii care nu doresc sa-si piarda copiii, specialistii in politici publice sustin ca amprentarea copiilor ar putea rezolva o parte din sutele de cazuri ale disparitiilor de minori din Romania. Astfel, copiii plecati de acasa ar fi gasiti mai usor pe baza amprentelor si ei nu si-ar mai putea ascunde identitatea in fata politistilor.
In bazele de date ale Politiei figureaza circa 400 de copii disparuti de acasa. Peste 70 de copii au fost declarati disparuti in acest an numai in judetul Dambovita. Politia si Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual FOCUS au elaborat un decalog al parintilor, in scopul prevenirii rapirilor de copii. Printre porunci se numara: supravegherea copiilor la joaca, instruirea acestora in privinta relatiilor cu strainii, invatarea adresei de domiciliu s.a. Alte sfaturi vizeaza comportamentul copiilor, in cazul navigarii nesupravegheate pe internet (controlul activitatii online, evitarea intalnirilor cu necunoscutii etc.).
Cei mai multi dintre copiii disparuti pleaca voluntar de la domiciliu; unii se intorc acasa de bunavoie, altii sunt gasiti de politie, vii sau morti. Exista insa si copii care prefera sa ramana pe strazi. "Cazurile de rapiri sunt putin numeroase, anul trecut am avut un singur asemenea caz", ne-a declarat Liliana Rosu, director de programe in cadrul Centrului FOCUS. Potrivit Pamelei Ropotan, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Dambovita, "majoritatea copiilor pleaca de acasa din cauza violentei in familie, a depresiei si uneori a teribilismului exagerat".
Exper