În caz de faliment, Fondul de Garantare a Depozitelor poate acoperi integral doar deponenţii a 25 de bănci mici şi mijlocii Valoarea depozitelor garantate s-a apropiat la sfârşitul
În caz de faliment, Fondul de Garantare a Depozitelor poate acoperi integral doar deponenţii a 25 de bănci mici şi mijlocii
Valoarea depozitelor garantate s-a apropiat la sfârşitul primului semestru de 110 miliarde lei. Creşterea cu 5% reflectă şi goana după lichidităţi a băncilor comerciale.
Volumul depozitelor garantate însuma aproape 110 miliarde lei, după primele şase luni din acest an, conform datelor furnizate ziarului "Adevărul" de către Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB).
"Suma reprezintă 46,54 % din volumul total al banilor depuşi la băncile participante la sistemul de compensare a deponenţilor garantaţi", ne-a declarat Niculae Vulpescu, directorul instituţiei. La schema de garantare a FGDSB contribuie 31 de bănci înregistrate în România plus o cooperativă de credit.
Băncile sunt la vânătoare de lei
Diferenţa până la 42 de instituţii de credit ce operează pe piaţa românească o reprezintă sucursalele cu sediul în celelalte state membre ale Uniunii Europene, ale căror depozite sunt garantate prin reglementările din ţările de origine ale grupurilor financiare mamă. Primele cinci instituţii de credit concentrau, la 30 iunie, 66,95 % din totalul depozitelor garantate.
Gradul de concentrare marchează o scădere faţă de cel înregistrat la 31 martie 2008, care a fost de 70,75%, ceea ce este considerat un fenomen pozitiv. Explicaţia constă în reorientarea retailului bancar spre atragerea de resurse financiare de la populaţie şi de la agenţi economici.
Urmare a politicii monetare promovate de Banca Naţională, de "înfometare" a băncilor în scopul atragerii de pe piaţă a excesului de lei, bancherii au fost nevoiţi