Circa 20% din medici şi-au depus actele pentru a munci în afara ţării, ameninţând să arunce sistemul sanitar în colaps Peste 7.000 din cei 35.000 de medici din România sunt pe picior
Circa 20% din medici şi-au depus actele pentru a munci în afara ţării, ameninţând să arunce sistemul sanitar în colaps
Peste 7.000 din cei 35.000 de medici din România sunt pe picior de plecare din ţară. Salariile mici şi condiţiile de lucru i-au determinat să opteze pentru posturi în străinătate.
Medicii au solicitat, în ultimul an şi jumătate, Ministerului Sănătăţii (MS) eliberarea actelor necesare angajării peste hotare.
Potrivit biroului de presă al MS, din cele peste 7.000 de cereri depuse, până pe 23 iulie a.c. au fost eliberate 5.460 de adeverinţe de conformitate. Franţa, Spania, Germania şi Marea Britanie sunt destinaţiile favorite ale medicilor români, care pot câştiga aici între 1600 şi 3800 de euro pe lună. Specialităţile cele mai cerute în UE sunt medicina de familie, anestezia şi terapia intensivă, reumatologia, ortopedia şi psihiatria.
Migraţie masivă în afara UE
Dr. Mircea Tâmpa, preşedintele Asociaţiei Medicilor Rezidenţi, ne-a spus că un număr semnificativ de medici rezidenţi pleacă să lucreze şi în SUA, unde nu au nevoie de certificatul de competenţă eliberat de MS. "Din acest motiv, datele ministerului referitoare la migraţie sunt subevaluate", ne-a spus medicul.
Potrivit acestuia, în SUA poţi ajunge să profesezi pe baza unor examene care testează cunoştinţele medicale, iar în Franţa se poate aplica prin emailuri trimise şefilor de secţie. Mai dificilă este plecarea în Germania, unde se cere obligatoriu cunoaşterea limbii germane. Însă, odată acceptat în această ţară, medicul român primeşte şi un post, pe care îl va ocupa după terminarea rezidenţiatului.
O migraţie masivă se înregistrează şi în rândul asistentelor