Profitând, în cel mai bun sens al cuvântului, de naturaletea zonei Vaii Gurghiului, un investitor privat a construit, în Ibanesti Padure, o fabrica de bere. Doar cu ingrediente naturale si fermentata îndelungat, berea Lapusna devine, încet, tot mai cunoscuta. Iar asta fara publicitate, doar prin caracteristicile proprii.
Inspectorul scolar Dumitru Matei, proprietarul fabricutei de bere din Ibanesti Padure, ne povesteste ca a dezvoltat afacerea prin propriile forte, „e o afacere de familie, cu capital privat, pe care a pornit-o cu ajutorul unui împrumut bancar. Licenta ne apartine.”
Berea este în totalitate naturala, fara adaosuri, fara arome. Matei spune ca „apa e de Lapusna, hameiul provine de la Saschiz, iar maltul e achizitionat de la fabrica din Satu Mare. Nu cumparam sa ne facem stoc, doar cât avem nevoie o data.” O trasatura care face aceasta bere sa fie aparte este procesul de fermentare. Acesta este unul îndelungat, cum nu se mai întâlneste la alte beri de pe piata româneasca, ceea ce îi da consistenta. Fermentarea dureaza în jur de 40 de zile. Dumitru Matei explica: „cu cât procesul de fermentare e mai lung, cu atât berea devine mai fina. 70 de zile ar fi perioada ideala de fermentare.” Dar e prea mult sa fie tinuta atât. „Reteta se bazeaza pe metoda Pils, dar noi am adaptat-o la experienta angajatilor de la fosta fabrica de bere Silva”, a adaugat Dumitru Matei. Fabrica produce doar bere Lapusna la sticla sau butoi. Referitor la acest aspect, Dumitru Matei a declarat: „Momentan nu avem lini de productie pentru mare capacitate. Producem doar în cantitati reduse.” În viitorul apropiat, va fi introdusa si o linie de productie cu o capacitate de 5 tone/zi. Linia de fierbere si fermentare care este, acum, în folosinta a fost achizitionata din Olanda, iar tancurile provin de la Bere Reghin, care îsi schimba tehnologia. Berea Lapusna este destinata,