Felul în care şoferul se comportă pe traseu are efect asupra reducerii consumului de combustibil Şoferii au la îndemână modalităţi prin care pot reduce poluarea din atmosferă. Prin
Felul în care şoferul se comportă pe traseu are efect asupra reducerii consumului de combustibil
Şoferii au la îndemână modalităţi prin care pot reduce poluarea din atmosferă. Prin campania "Închide.Stinge.Reciclează", şoferii sunt iniţiaţi în şofatul eco.
"A conduce mai atent, cu implicaţii pozitive în protecţia mediului, înseamnă a-ţi schimba atitudinea şi comportamentul, gândind economic şi ecologic, demonstrând grija pentru viitorul omenirii", este de părere directorul general de Programe, din cadrul Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (A.N.P.C.P.P.S.), Anca Nedelcu.
Reguli "verzi"
Orice şofer conştient de amploarea pe care a luat-o fenomenul de încălzire globală poate acţiona pentru a opri evoluţia acestui proces periculos pentru Pământ.
Una dintre reguli este aceea de a nu lua în maşină greutăţi care nu sunt necesare. Doar portbagajul montat pe plafon măreşte forţa de frecare, ce duce la un consum de combustibil mai mare cu cinci până la 40%. Prin eliminarea a zece kilograme de încărcătură, se economisesc 15 mililitri de combustibil la fiecare 50 kilometri.
Evitarea abaterilor de la traseu duce la o economie de carburant, menajând astfel mediul înconjurător. De asemenea, este necesară verificarea în mod regulat a presiunii în pneuri, care, la un nivel scăzut, duce la creşterea consumului de combustibil. Schimbând viteza mai devreme se poate reduce consumul de carburant cu 8%.
Accelerarea şi frânarea făcute fără brutalitate sunt acţiuni "ecologice", o singură demarare în forţă irosind 17 mililitri de benzină.
De asemenea, geamurile deschise la maşină cre