Pe viitor, segmentul chiriilor va fi speculat la maximum
Ritmul de vânzare a locuinţelor noi a scăzut cu toate că cererea este mare, iar cumpărătorii sunt într-o stare de expectativă şi speră ca preţurile să mai scadă. În aceste condiţii, mulţi dezvoltatori se vor retrage de pe piaţa românească, potrivit reprezentanţilor companiei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis Eurisko.
„Astăzi ne confruntăm cu un ritm foarte scăzut al vânzărilor. Dacă acest ritm va continua, foarte mulţi dezvoltatori se vor retrage de pe piaţă, creând un deficit de ofertă imens într-o piaţă cum e Bucureştiul, care are nevoie de 200.000 - 300.000 de apartamente. În acest moment pe piaţă există foarte mulţi cumpărători, cei mai mulţi dintre ei au deja creditele aprobate de către bănci, însă nu cumpără sperând într-un miracol – un preţ mai mic peste o săptămână sau peste o lună”, a declarat Ionuţ Bordei, şeful departamentului rezidenţial din cadrul companiei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis Eurisko.
Costurile mari de construcţie cresc preţurile locuinţelor noi
Totodată el a mai precizat că aşteptarea scăderii preţurilor locuinţelor noi este una nerealistă, asta din cauza costurilor de construcţie foarte mari şi care vor continua să crească, iar mulţi dintre cumpărători vor constata că proprietăţile nu s-au ieftinit, tocmai din cauza acestor costuri. Deasemenea, oferta de pe piaţă este destul de mică pentru că unii dezvoltatori au renunţat să demareze proiecte noi, deşi cererea şi preţurile au început să crească din nou. Pentru ei va fi o surpriză când vor observa că au ajuns în imposibilitatea de a mai contracta un credit, iar numărul potenţialilor cumpărători se va reduce. Pentru a-şi vinde apartamentele nou construite sau aflate în stadiu de execuţie, dezvoltatorii încearcă să atragă atenţia cumpărătorilor.
„La apartamentele noi avem şi acolo