Administratia combinatului siderurgic ArcelorMittal de la Galati a deschis actiune in instanta impotriva Garzii de Mediu (GM) Galati, cerand anularea celor doua amenzi aplicate combinatului in luna iulie, in valoare totala de 2 miliarde de lei vechi. Desi ArcelorMittal avea posibilitatea de a contesta aplicarea amenzilor si la GM Galati, a preferat sa ceara anularea proceselor verbale de catre instanta de la Judecatoria Galati, pentru ca sansele ca sanctiunile sa fie anulate de catre cei care le-au aplicat erau minime, mai ales in contextul controverselor iscate pe tema celor doua amenzi.
Reamintim ca la 24 de ore dupa ce a anuntat aplicarea amenzilor, fostul sef al Garzii de Mediu Galati, comisarul Daniel Tudorache, a fost destituit din functie de comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Gheorghe Constantin Rusu, iar aceasta sanctionare a fost considerata o supunere la represalii a comisarului Tudorache pentru ca amendase combinatul si mai ceruse administratiei ArcelorMittal sa organizeze pana la sfarsitul lunii iulie o zi a portilor deschise, la care sa participe Garda de Mediu, ONG-urile si presa, pentru evaluarea stadiului masurilor de protectia mediului cerute de comisarii de mediu la un control anterior.
Dupa ce mai multe ONG-uri ce activeaza in domeniul protectiei mediului au contestat destituirea sefului GM Galati, iar presedintele Asociatiei "Prietenii Pamantului", Constantin Zamfir, s-a adresat direct Ministrului Mediului, Attila Korodi, comisarul general l-a promovat pe comisarul Tudorache la Corpul de Control al Garzii Nationale de Mediu, motivand aceasta numire prin faptul ca "este un comisar capabil" si "Corpul de Control are nevoie de baieti destepti". Scandalul s-a incheiat, dar controversele nu.
Administratia combinatului siderurgic ArcelorMittal de la Galati a deschis actiune in instanta impotriva Garzii de Mediu (GM) Ga