Franţa vrea ca statele UE din spaţii culturale înrudite să aibă reprezentare comună Respingerea Tratatului de la Lisabona de către Irlanda a stricat planurile de vacanţă ale oficialilor Franţa vrea ca statele UE din spaţii culturale înrudite să aibă reprezentare comună
Respingerea Tratatului de la Lisabona de către Irlanda a stricat planurile de vacanţă ale oficialilor europeni, nevoiţi să caute o soluţie pentru ieşirea din criză.
Nicolas Sarkozy, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a UE, are în vedere o propunere prin care ţările "dintr-un spaţiu cultural şi lingvistic similar" să aibă un comisar comun, scrie cotidianul "Die Welt", citând surse diplomatice franceze de rang înalt.
Măsura este destinată reducerii din 2009 a numărului de comisari de la 27 la 18, pentru a respecta Tratatul de la Nisa, care va rămâne în vigoare atâta timp cât cel de la Lisabona nu va fi ratificat de toate ţările.
Germania, printre victime
Un astfel de plan "de restructurare" al Comisiei Europene nu ar afecta Franţa, ci state precum Germania şi Austria, Marea Britanie şi Irlanda sau ţările Benelux, care s-ar înscrie în criteriul avut în vedere de oficialii de la Paris.
Potrivit "Die Welt", această soluţie nu convine Germaniei, care ar fi obligată să împartă un post de comisar cu Austria. De altfel, "lupta pentru un post de comisar" este din ce în ce mai dură.
Presiuni asupra Irlandei
În urma votului negativ al Irlandei pentru Tratatul de la Lisabona, intrarea acestuia în vigoare este blocată până la o dată nedefinită.
Tratatul de la Lisabona prevedea, printre altele, ca fiecare ţară membră să fie reprezentată în Comisia Europeană până în 2014, după care ar fi urmat o reducere a numărului de comisari. Bruxelles-ul încearcă pe diferite căi să preseze autorităţile irlandeze să organizeze un al doilea referendum cât ma