Când nu stau la soare, turiştii de lux se răsfaţă la centrele spa, iar cei cu venituri mai modeste la bazele de tratament din hoteluri. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Atunci când afară dogoreşte soarele, turiştii din staţiunile fiţoase, precum Mamaia, se refugiază în spa-urile hotelurilor de patru-cinci stele. Cei din staţiunile mai modeste profită de bazele de tratament, unde pot face băi saline, masaje cu parafină ori cu nămol de Techirghiol şi electroterapie. Medicii spun că tratamentele sunt excelente în depresii sau stări de stres, redând cheful de viaţă. Preţurile la bazele de tratament sunt de aproximativ trei ori mai mici decât pachetele de proceduri spa pe care le oferă hotelurile de lux. Cu bilete obţinute prin casa de pensie sau prin agenţii, procedurile sunt mai ieftine.
Masajele şi plantele, în topul preferinţelor
În Saturn, la hotelurile Hora şi Balada, există centre de tratament bine dotate, destinate atât turiştilor din hotel, cât şi celor care vin cu bilete de trimitere. „Pe timpul verii, majoritatea clienţilor sunt turişti, însă, în restul anului, avem pacienţi care au suferit accidente şi vin la recuperare“, explică medicul Magdalena Dumitrescu, specialist în recuperare, medicină fizică şi balneofizioterapie.
Băile cu plante, cele cu sulf şi masajele sunt în topul preferinţelor celor care ajung în centrele de tratament. Mai ales dacă au avut un an greu. „Recomandăm băi cu plante celor care au fost stresaţi în timpul anului şi persoanelor care suferă de insomnii“, spune medicul Magdalena Dumitrescu. Într-o astfel de baie se amestecă peste 50 de sortimente de plante cu efect calmant.
Acelaşi efect de relaxare şi stimulare a circulaţiei sângelui îl au şi băile cu bule, pe care le-a încercat bucureşteanul Viorel Baicu. „Vin în centrul de tratament fiindcă am probleme la coloana vertebrală. Fac u