La Braşov, se vor împuşca urşii agresivi, dar nimeni nu explică motivele comportamentului lor Ursul brun din România a devenit "vedeta" presei internaţionale. Comportamentul acestor
La Braşov, se vor împuşca urşii agresivi, dar nimeni nu explică motivele comportamentului lor
Ursul brun din România a devenit "vedeta" presei internaţionale. Comportamentul acestor animale care trăiesc la noi seamănă îngrijorare pe mapamond.
Cotidianul "The Times" alocă în numărul său de ieri un amplu reportaj intitulat "România luptă cu invazia urşilor după atacul ucigaş".
Potrivit articolului, "aproape jumătate din numărul total al urşilor bruni din întreaga Europă sunt în Carpaţii României, fapt îngrijorător pentru autorităţile române în condiţiile în care animalele atacă tot mai mulţi oameni".
Hrana la îndemână a sporit natalitatea
Potrivit datelor Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), în România trăiesc 6.100 de exemplare, aproape jumătate din totalul de 14.000 din Europa. Nimeni însă nu se gândeşte la cauzele care au determinat comportamentul agresiv al sălbăticiunilor.
"Creşterea natalităţii acestor animale a fost cauzată şi de faptul că patrupedele nu mai fac efort şi găsesc mâncarea foarte uşor. Dacă până acum ursoaicele aveau unu sau cel mult doi pui, anul acesta sunt câteva exemplare cu câte patru pui. Am depistat şi o femelă cu cinci pui, dar acesta este un caz unic", a explicat directorul Direcţiei Biodiversitate din MMDD, Mihai Mănoiu.
Omul, vinovat
Faptul că omul a intrat în habitatul urşilor a determinat accentuarea agresivităţii lor. "Zonele turistice s-au extins, iar turiştii au hrănit animalele. Administratorii pensiunilor au început să-şi facă probleme abia când situaţia a scăpat de sub control", a spus Mihai Mănoiu.
El a adăugat că ursul este punct de atracţie, iar turiştii nu ezită