Pe o piata a serviciilor medicale private in care tot mai multi jucatori isi anunta intentiile de a construi spitale private, Romar, unul dintre cei mai mari jucatori, considera ca aceste unitati sunt momentan neprofitabile.
“Atat timp cat asigurarile private nu sunt in vigoare, un spital privat nu constituie inca o afacere profitabila si eficienta, deoarece, pentru ca un astfel de spital sa devina rentabil este nevoie de un grad minim de ocupare de 70%”, declara Liliana Hagicalil (foto), managing director Romar Medical.
In plus, la unu-doi ani dupa clarificarea legii asigurarilor medicale private companiile isi pot face niste business-planuri realiste, adauga aceasta.
In ciuda faptului ca cei de la Romar detin deja o cladire in care urmeaza sa fie deschis un spital cu 60 de paturi, aceasta varianta pare a fi din ce in ce mai putin verosimila.
“Suntem in discutie cu doua mari firme din Grecia si din Turcia, insa studiile facute pana acum ne-au confirmat ca spitalele private nu sunt o afacere profitabila in prezent, atat din cauza neclaritatilor legislatiei asigurarilor private de sanatate, cat si din cauza mentalitatii romanilor care, indiferent de statutul finaciar, nu recurg la spitalizarea privata. Sunt foarte mari sansele de a transforma acea cladire intr-una de birouri”, afirma managing directorul Romar.
Totodata, aceasta admite ca singurele unitati private care ar putea fi profitabile sunt maternitatile, avand in vedere ca nasterea este un eveniment rar si atunci oamenii vor cele mai bune conditii.
“In general ne vom axa pe specializarile cu o spitalizare cat mai scurta, de una-doua zile, cu afectiuni care nu prezinta un grad ridicat de risc, evitandu-se bolile cronice, care costa foarte mult, dar si urgentele, ale caror costuri nu pot fi estimate”, afirma reprezentantul Romar privitor la specializarile care ar avea succes