» Judecatorul Petre Ciubotariu, presedinte al Sectiei Penale a Curtii de Apel Iasi, ar fi dat note informative sub numele conspirativ "Spirache". Considerat de Securitate "bun si util muncii de Militie si Securitate", acesta a ramas in structurile politiei politice timp de zece ani.
» In cazul in care Petre Ciubotariu ar primi o condamnare definitiva si irevocabila in instanta, care sa confirme verdictul de colaborator al Securitatii, judecatorul ar putea sa-si pastreze toate atributiile, desi Legea privind statutul magistratilor prevede pierderea functiilor de raspundere.
Dosarul presedintelui sectiei Penale a Curtii de Apel Iasi, Petre Ciubotariu, care ar fi dat note informative sub numele conspirativ de "Spirache", a fost trimis de Colegiul National pentru Sudierea Arhivelor (CNSAS) la Tribunalul Bucuresti, magistratii urmand sa dea un verdict in privinta relatiilor lui cu Securitatea.
Nascut in 1952, Petre Ciubotariu ar fi fost recrutat de Securitate in 1980, la varsta de 28 de ani, si ar fi furnizat informatii "in scopul supravegherii informative a elementelor suspecte" din satul sau natal, Draguseni, din judetul Iasi. Judecatorul iesean ar fi fost colaborator al Securitatii intre 1982 si 1984, dupa care timp de cinci ani a fost avansat ca informator, iar in 1989 a devenit persoana de sprijin. In documentele depuse in instanta de CNSAS, judecatorul iesean ar fi dat note informative despre "starea de spirit a membrilor cooperativei din cadrul CAP Draguseni", potrivit NewsIn. Intr-un raport de activitate care s-ar afla in actiunea inaintata de CNSAS, "Spirache" a furnizat Securitatii "registrele privind incadrarea tuturor scolilor din judetul Vaslui". Securitatea, se pare, ar fi avut numai cuvinte de lauda referitoare la activitatea lui Petre Ciubotariu. Astfel, in sesizarea CNSAS depusa la Tribunalul Bucuresti, acesta este ca