Disensiunile din partidul de guvernământ şi rezervele de hidrocarburi au dus la lovitura de stat "de catifea" Preţul tot mai mare al petrolul de pe piaţa internaţională ar putea fi
Disensiunile din partidul de guvernământ şi rezervele de hidrocarburi au dus la lovitura de stat "de catifea"
Preţul tot mai mare al petrolul de pe piaţa internaţională ar putea fi adevăratul motiv al puciului.
Preşedintele Mauritaniei, Sidi Ould Sheikh Abdallahi, primul ales democratic în această ţară, a fost arestat la Nouakchott printr-o lovitură de stat fără vărsare de sânge organizată de şeful gărzii prezidenţiale pe care preşedintele tocmai îl demisese.
Presa internaţioanlă a încercat să găsească adevăratele cauze ale loviturii de stat într-o ţară pauperă şi cu o economie subdezvoltată din Africa.
Principalele cauze ar fi fost disensiunile din partidul de guvernământ, dar şi exploatările de petrol ce reprezintă în ochii militarilor un agent de îmbogăţire rapidă şi, implicit, de păstrare a puterii, susţine, în acest sens, cotidianul "Algeria Liberă".
Jurnaliştii algerieni afirmă că militarii speră ca bogăţiile subsolului să consolideze noua putere. Singura cerinţă ar fi însă ca lovitura de stat să fie recunoscută internaţional pentru stabilirea ulterioară a unor relaţii politice şi comerciale cu alte state.
Metoda clasică
Puciştii au acţionat după scenariul clasic, preluând în primul rând controlul asupra mijloacelor audio-vizuale. Ulterior, aceştia au ocupat pieţele centrale şi edificiile strategice, făra a folosi însă forţa. Nici măcar în jurul sau în interiorul palatului prezidenţial puciştii nu au folosit armele de foc, ceea ce ar putea demonstra loialitatea militarilor faţă de revoluţie.
Spre deosebire de alte lovituri de stat, noul "lider" de la Nouakchott a arătat clar că doreşte să conducă deschis. Astfel, la doar c