Neonaziştii germani îşi schimbă tactica de luptă şi trec pe online, în timp ce forţele paramilitare din Ungaria şi Cehia au demarat negocieri de cooperare Neonaziştii din Germania au
Neonaziştii germani îşi schimbă tactica de luptă şi trec pe online, în timp ce forţele paramilitare din Ungaria şi Cehia au demarat negocieri de cooperare
Neonaziştii din Germania au început să-şi intimideze adversarii publicându-le pe internet datele personale, acţiune urmată de ameninţări directe.
Ţintele lor preferate sunt politicienii şi activiştii de stânga, sindicaliştii şi jurnaliştii, cărora le publică pe internet nume, adrese, fotografii şi chiar informaţii cu caracter personal.
Şi mai grav este că, în ultimul timp, se înregistrează tot mai multe cazuri în care atacurile verbale şi postate pe site-uri sunt urmate de acţiuni de agresiune directă. Iar poliţia pare neputincioasă în tentativele de a-i depista.
Ameninţări cu exterminarea
Rainer Sauer, 51 de ani, un politician local din oraşul Bocholt (vestul Germaniei), s-a obişnuit deja cu insultele şi cu ameninţările cu moartea pe care le primeşte online.
"Cineva îi va veni de hac acestei lepădături" este tipul de mesaj care pe Sauer nu-l mai surprinde. Evenimente recente l-au pus însă pe gânduri. Într-o dimineaţă, a găsit runele SS scrise pe uşa garajului său. Iar luna trecută i-a fost strecurat un mesaj în cutia poştală: "Te vom extermina". Rainer Sauer este doar unul dintre cazurile în care atacurile online au fost urmate de astfel de gesturi.
Strategia intimidării
Potrivit "Der Spiegel", instigări la violenţă se regăsesc pe cele aproximativ 1.700 de site-uri web ale grupărilor de extremă dreaptă. Manfred Murck de la Oficiul pentru Protecţia Constituţiei consideră că se foloseşte "o strategie a intimidării", care devine pe măsura trecerii timpului "neobişnuit de agres