Se spune ca cel mai bun moment pentru a degusta un vin tocmai a trecut. Specialistii mai seriosi recomanda insa dimineata spre pranz, inainte sa apara senzatia de foame, cand simturile sunt ascutite.
Cristian Preotu, proprietar al magazinelor de delicatese Comtesse du Barry, vrea sa instaureze un nou obicei: savurarea unui pahar de vin dupa orele de munca, dar inainte de a merge la cina. Si asta se poate cel mai bine intr-un wine bar. El insusi va deschide unul peste drum de magazinul sau de delicatese, ca o prelungire fireasca.
"Va fi un magazin care traverseaza strada, asa cum vezi in Italia sau Franta adesea", spune Preotu. In magazinul Comtesse du Barry sunt deja 500 de referinte de vinuri, la fel de multe ca in meniul unui restaurant care se respecta, dar acum degustarea e doar pentru clientii buni, adica cei care cumpara cateva lazi. De la sfarsitul lui septembrie in Wine Bar se va putea degusta la pahar orice vin, de la cele de 50 de lei la Chateau Petrus din 1975, care costa nu mai putin de 13.000 lei.
"De la inceput am avut exclusivitati. Am mers in Franta in restaurantele cu stele Michelin si am gasit punctele comune din cartea lor de vinuri - implicit cele mai bune - si pe acestea le-am adus si noi". Cei de la Comtesse Du Barry sunt singurii care aduc de pilda Chateau de Beaucastel, vinurile Bourgogne (Joseph Drouhin), sampania Deutz. "Din Chateau Petrus avem 6 ani diferiti, iar cel din 1974 e la un sfert din pretul celui de '75". In total, Comtesse are acum vinuri de 3-400.000 euro, putandu-se compara cu un restaurant respectabil din Franta, care are cel putin 500.000 euro investiti in vinuri.
"De pilda, am cumparat aproape toata cantitatea de Opus One (un vin american) din Europa. Unele vinuri le cumpar acum, dar le primesc in 2009 (se numeste sistem en primeur), pentru ca nu sunt gata. De pilda, Chateau Margaux, deoar