In mai putin de o luna si jumatate de la inceperea campaniei de recoltare pretul graului a coborat cu aproximativ 150 de lei, la 350 de lei/tona (100 de euro/tona) de la 500 de lei/tona (140 de euro/tona), din cauza cantitatilor mari obtinute la hectar de
"Pana acum am achizitionat 200 de mii de tone, cantitatile venite fiind de trei ori mai mari decat in anii trecuti. De la inceputul campaniei pretul graului a scazut insa substantial. A inceput cu 0,55 lei/kg (0,15 euro/kg) si a ajuns acum la 0,35 lei (0,10 euro/kg)", a declarat Viorica Serb, presedintele Comcereal Constanta, una dintre cele mai importante companii de comert cu produse agricole din Romania.
La inceputul acestui an, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca suprafata alocata graului este de 2,1 milioane de hectare, in crestere fata de ultimii doi ani. Acest lucru, coroborat cu cantitatile mari obtinute la hectar datorita conditiilor climatice favorabile care au permis cerealelor sa se dezvolte natural, a determinat o recolta foarte buna pana in prezent. Cu toate acestea, calitatea graului este slaba, doar 30% corespunzand indicilor de panificatie.
"Anul acesta s-a obtinut grau sub indicii de panificatie in proportie de 70%, ceea ce inseamna ca majoritatea va fi destinat exportului si furajelor. Multi il vor combina cu grau de o calitate mai buna si il vor folosi in morarit", spune Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN).
Calitatea slaba a graului a fost cauzata de diferentele mari de temperatura intre zi si noapte si de cantitatile de apa insuficiente. Acelasi lucru s-a intamplat si in tarile vecine, ca Ungaria sI Bulgaria.
Potrivit lui Popescu, sunt foarte mici cantitatile de grau care se mai vand cu 0,5 lei - 0,6 lei pe kilogram, restul fiind cumparat de comercianti pentru a fi vandut ult