O nouă hartă geologică prezintă cu exactitate locurile de pe Glob unde pot fi "sechestrate" emisiile de gaze cu efect de seră Specialiştii geologi din mai multe ţări au realizat prima
O nouă hartă geologică prezintă cu exactitate locurile de pe Glob unde pot fi "sechestrate" emisiile de gaze cu efect de seră
Specialiştii geologi din mai multe ţări au realizat prima hartă digitală care arată şi zonele de unde petrolul şi gazele pot fi exploatate cu precizie.
Ian Jackson, coordonatorul echipei care a realizat această hartă, a precizat că lucrarea poate fi interesantă atât pentru publicul larg, cât şi pentru marile companii petroliere sau miniere.
Harta identifică şi zonele cu risc de producere a cutremurelor sau a alunecărilor de teren. De aceea, aceasta este importantă şi pentru cei care realizează studii de impact. Proiectul a fost lansat săptămâna aceasta în Norvegia, în cadrul unui congres internaţional, conform Reuters.
Utilitatea hărţii geologice digitale
Harta acoperă aproximativ 70 la sută din suprafaţa globului. Zonele care nu au fost incluse pe această hartă provin din India şi Africa. Marea Britanie şi Franţa au contribuit cu 600.000 de euro la realizarea acestui proiect.
Toate ţările incluse în program au furnizat gratuit datele necesare punerii la punct a hărţii digitale. Harta este utilă din mai multe puncte de vedere. Ţări precum Sierra Leone sau Afghanistan, care sunt bogate în minerale, pot utiliza harta pentru a atrage investitori străini în zonă.
În plus, ţările care înregistrează în mod constant penurie de apă se pot adapta la noile condiţii ale încălzirii globale, prin exploatarea formaţiunilor care stochează apă subterană, de asemenea, trecute pe noua hartă digitală. Harvey Thorleifson de la Institutul Geologic din Minnesota a spus că în Statele Unite principala aplicaţie a hărţii geologice vo