Suma de 50.000 de euro, care se poate cheltui legal in campania electorala de catre un candidat, este insuficienta pentru unii politicieni care se tem ca Parlamentul se va umple doar de vedete cu bani.
Presedintele PNL Iasi, Relu Fenechiu, a declarat pentru NewsIn ca va propune conducerii partidului sa ia o decizie privind modificarea legii finantarii campaniilor electorale, pentru ca limita impusa prin lege, valabila pentru scrutinuri pe lista, este prea mica pentru votul in sistem uninominal.
Potrivit legislatiei in vigoare, valoarea maxima permisa pentru fiecare candidat este stabilita in functie de salariul de baza minim brut pe tara, existent la data de 1 ianuarie a anului electoral, iar pentru fiecare candidat la functia de deputat sau senator este de 350 de salarii de baza minime brute pe tara, adica aproximativ 50.000 de euro.
"Chiar nu cred ca este normal ca in Parlament sa ajunga doar acei oameni cu notorietate ridicata din alte activitati, adica artisti, sportivi sau vedete de televiziune", apreciaza Fenechiu. El a adaugat ca o campanie "door to door" este imposibil de facut in doua luni, iar toata logistica se poate asigura numai pentru sume mai mari decat plafonul legal.
Deputatul PD-L Cristian Boureanu a declarat ca suma de aproximativ 50.000 de euro este suficienta pentru orasele mai mici si zonele rurale, dar a admis ca pentru orasele mari o valoare mai potrivita ar fi cea de 100.000 de euro.
Cu toate acestea, democrat-liberalul a tinut sa precizeze ca, desi suma poate fi mica pentru marile orase, totusi nu este neaparat necesara cresterea plafonului, deoarece candidatii se pot pana la urma incadra in aceste cheltuieli.
In acelasi timp, presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, crede ca, discutand "rezonabil", "motive pentru cheltuieli foarte mari nu sunt", mai