Daca, pentru vacanta, va atrage marea, dar nu si soarele extrem de torid care vine, de obicei, la pachet, alegeti Helsinki. Port la Marea Baltica, cu deschidere la Golful Finic, Helsinki se intinde pe 300 de insule si insulite si beneficiaza de o clima mai blanda decat ar fi de asteptat intr-un punct atat de nordic al continentului. Temperatura medie se situeaza in lunile de vara undeva intre 23 si 25 grade Celsius datorita proximitatii marii. Si iarna e mai iertatoare cu finlandezii, minimele necoborand sub -20 de grade, si asta cel mult o saptamana-doua, pe an. Daca aceasta informatie nu va "incalzeste" prea mult, nu mai stati pe ganduri, vizitati orasul vara, suntem inca in plin sezon turistic.
Helsinki, fondat de suedezi in 1550 pentru a rivaliza cu portul comercial Tallinn, corespondentul sau de pe celalalt tarm al Marii Baltice, a cunoscut adevarata inflorire abia dupa 1809, cand, intrat sub influenta ruseasca, a devenit in scurt timp capitala Finlandei, motivul ascuns fiind ca vechea capitala, Turku, avea legaturi prea stranse cu Suedia.
Desi se bucura de o arhitectura bogata, orasul nu are prea multe cladiri inalte, iar acestea va vor atrage atentia imediat. Daca sositi cu trenul, veti avea o prima ocazie de a admira, in cladirea garii, un edificiu-simbol al orasului, o cladire construita la inceputul secolului 20 din granit roz, in stil art-deco, cu o cupola mare si un turn inalt cu ceas, opera de capatai a arhitectului Eliel Saarinen. Oricum, mai in gluma, mai in serios, se spune despre acest monument arhitectonic ca este cel mai vizitat din oras. Daca, in schimb, veti alege sa veniti dinspre mare, veti remarca principala catedrala din Helsinki, Catedrala luterana, o cladire de un alb imaculat, cu cupola verde, constructie ridicata in perioada 1830-1852 in stil neoclasic.
Piata Senatului impresioneaza prin acelasi stil neoclasic rus, f