Manualul de Istoria comunismului va intra, de luna viitoare, în 30 de şcoli-pilot, însoţit de înregistrarea unei emisiuni tipice din anii ’80. Din toamnă, Istoria comunismului va fi predată în licee de profesori instruiţi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR). Sursa: Photoland/Corbis
La cursurile ce se vor desfăşura pe 4 şi 5 septembrie vor participa 30 de profesori de istorie, de la câte o şcoală-pilot din Bucureşti şi din ţară. Aceştia vor deveni, la rândul lor, formatori în instituţiile din care provin.
La începutul lunii viitoare va fi gata şi un manual realizat de şase autori, sub egida IICCR: doi profesori de liceu, doi cercetători din cadrul institutului şi doi membri ai Comisiei prezidenţiale consultative pentru analiza dictaturii comuniste din România.
„Sensul profund al acestui demers este să-i facem să înţeleagă pe cei din generaţia mea că au pierdut partida. Singurii care mai pot schimba ceva sunt copiii noştri“, arată preşedintele IICCR, Marius Oprea.
Manualul - care-şi propune să-i lase pe copii să judece singuri trecutul - va avea şi un DVD, ce va conţine două ore de emisiune comunistă - atât cât dura programul la televiziunea de stat, în 1988. „Se adresează nu doar copiilor, ci şi părinţilor care au uitat. Cred că acest DVD le va aduce aminte ce se întâmpla atunci, alături de textele din manual“, mai precizează Oprea.
„Tot ce ţine de contemporaneitate atrage“
Materialul scris este structurat în 12 capitole şi are o abordare foarte dinamică: nu condamnă, ci doar prezintă, arată Raluca Grosescu, coordonatorul proiectului din partea IICCR. În pagini se vor găsi, printre altele, multe fotografiimă rturie ale vieţii cotidiene în comunism.
Dacă în acest an şcolar vor participa la lecţii aproximativ 750 de elevi din clasele a XI-a ş