Din comercializarea fructelor de pădure se câştigă zeci de milioane de lei vechi.
Tone de afine şi de hribi sunt oferite zilnic la vânzare în această perioadă prin pieţele sau pe şoselele Neamţului. Clienţii sunt fie cei mai comozi din fire sau cei care nu au timp să hălăduiască prin codri.
Mai sunt şi din cei care ţin cu tot dinadinsul să prepare o licoare cu grade cum nu se prea găseşte la supermarket sau să pună la conservat pentru iarnă un borcan cu ciuperci murate.
Cum vremea a fost bună în acest an, cu dese alternanţe ploaie-căldură, afinele şi hribii au apărut în cantităţi impresionante, iar pădurile forfotesc de culegători. Deopotrivă copii şi părinţi, în tovărăşie cu rude sau cunoscuţi, cu căruţe sau maşini, sătenii din localităţile de munte speculează la maximum momentul, pentru că este o afacere care poate aduce zeci de mii de lei într-o perioadă scurtă de timp - circa două luni.
Hribii, mai scumpi decât carnea
Dacă afinele se vând cu 8-10 lei kilogramul, hribii sunt mai scumpi, respectiv 20-25 de lei, în funcţie de mărime. Iar de negociat se poate negocia doar în cazul cantităţilor mai mari de 5 kilograme.
Amatori sunt, pentru că borşul, pilaful, ardeii umpluţi, sarmalele şi mâncărica de hribi sunt delicatese în judeţele Moldovei şi nu lipsesc din meniul hotelurilor şi al pensiunilor. Preţul poate părea mare, dar oamenii spun că şi munca-i pe măsură.
„Cu rodul pădurii ne mai «îmbogăţim» şi noi. Şi cum să dai afina sau hribu’ cu 5 lei kilogramul, că nu scoţi nici ce mănânci în pădure pe zi sau transportul la oraş, unde vii la vânzare. Şi nu-i tocmai uşor să te scoli zilnic la 4.00, ca să ajungi în pădure când îi lumină şi să ai timp să stai şi câteva ore pe piaţă“, spune Aurica Solomon, din comuna Piatra Şoimului, precupeaţă în piaţa centrală din Piatra-Neamţ.